Konferencija Jutarnjeg lista
Zero waste food – Hrana bez otpada – Put prema održivoj budućnosti Hrvatske
30. listopada 2024., Hotel Esplanade Zagreb
U organizaciji Jutarnjeg lista i METRO Hrvatska, konferencija Hrana bez otpada – Put prema održivoj budućnosti Hrvatske okupila je stručnjake, predstavnike privatnog sektora i javnih institucija kako bi se raspravilo o alarmantnom problemu otpada od hrane. Prema najnovijim podacima, godišnje se u Hrvatskoj baci više od 286 tisuća tona hrane, što je podatak kojim je konferencija i otvorena.
Sudionici su podijelili primjere dobrih praksi i inovativnih pristupa upravljanju otpadom od hrane, s ciljem podizanja svijesti i podrške održivim rješenjima. Uvodne govore održali su Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, te Imre Horváth, predsjednik Uprave METRO Hrvatska.
Program je zaokružen neformalnim druženjem i domjenkom uz Food Waste menu koji je osmislila chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić, koristeći inovativne recepte kako bi istaknula važnost iskorištavanja hrane na održiv način.
GOVORNICI:
Zdravko Tušek – Državni tajnik, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
Imre Horváth – Predsjednik Uprave, METRO Hrvatska
Sanja Fresl – Voditeljica odjela vlastite robne marke i održivog razvoja, METRO Hrvatska
Helena Radić Bosanac – Voditeljica korporativnih poslova za Hrvatsku, Sloveniju i BiH, Nestlé
David Johannes Suchy – Vlasnik restorana Frea, Berlin
Biljana Borzan – Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu
Dubravko Folnović – CEO, Perutnina Ptuj Pipo
Hrvoje Palić – Voditelj kategorije mliječnog asortimana, METRO Hrvatska
Elena Wolsperger Dolezil – Direktorica korporativnih komunikacija, Dukat
Vesna Cetin Krnjević – Voditeljica službe za fondove EU, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
Zdravko Barać – Ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
Marin Medak – Vlasnik restorana Rougemarin
Petar Penava – Ravnatelj Crvenog križa Zagreb
Igor Merlić – Direktor, Agencija za ruralni razvoj Istre
Ivan Rak – Direktor, VG Čistoća
Program je zaokružen neformalnim druženjem i domjenkom uz Food Waste menu koji je osmislila chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić, koristeći inovativne recepte kako bi istaknula važnost iskorištavanja hrane na održiv način.