Konferencija Jutarnjeg lista
Hrana bez otpada – put prema održivoj budućnosti Hrvatske
29. rujna 2025., Hotel Esplanade Zagreb
Prema najnovijim podacima, u Hrvatskoj se godišnje baci više od 259 tisuća tona hrane, dok 66% građana izražava zabrinutost zbog problema bacanja hrane. Upravo tim brojkama otvorena je konferencija „Hrana bez otpada – Put prema održivoj budućnosti Hrvatske“, u organizaciji Jutarnjeg lista i METRO Hrvatska.
Uvodni govori i video poruke:
Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva
Tomislav Smolcec, predsjednik Uprave METRO Hrvatska
Video poruke: David Vlajčić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, te Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu
Izlaganja i prezentacije
Sanja Kolarić Kravar (Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva): „Koliko zapravo bacamo – i zašto te brojke još nisu konačne?“
Sanja Fresl (METRO Hrvatska): primjer dobre prakse u smanjenju otpada od hrane
Gordana Vujević Hećimović (agencija Improve): rezultati istraživanja o navikama potrošača
Panel „Hrana nije otpad: odgovornost počinje kod nas“
Sudionici:
Zdravko Tušek, Ministarstvo poljoprivrede
Vlatko Zovko, METRO Hrvatska
Elena Wolsperger Doležil, Dukat
Vesna Cetin Krnjević, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
Helena Radić Bosanac, Nestlé Hrvatska, Slovenija i BiH
dr. sc. Dražen Knežević, HAPIH – Centar za sigurnost hrane
Stručno predavanje
prof. dr. sc. Sandra Budžaki (Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek): „Od otpada do resursa – što kada hrana ne završi na tanjuru?“
Panel „Inovacije koje mijenjaju pravila: digitalni alati u borbi protiv otpada“
Sudionici:
Antonio Matušan, aplikacija Crumbs
Katarina Vrenc, restoran Sopal, Zagreb
Borna Beker, Biovega
Moderator: Miroslav Kuskunović
Program je zaključen posebnim domjenkom na kojem je poslužen Food Waste menu chefice Ane Grgić Tomić (Esplanade Zagreb), osmišljen kako bi pokazao kako se svaki sastojak može kreativno iskoristiti.poslovanja.
Galerija fotografija: