Konferencija Jutarnjeg lista

Hrana bez otpada – put prema održivoj budućnosti Hrvatske

29. rujna 2025., Hotel Esplanade Zagreb

Prema najnovijim podacima, u Hrvatskoj se godišnje baci više od 259 tisuća tona hrane, dok 66% građana izražava zabrinutost zbog problema bacanja hrane. Upravo tim brojkama otvorena je konferencija „Hrana bez otpada – Put prema održivoj budućnosti Hrvatske“, u organizaciji Jutarnjeg lista i METRO Hrvatska.

Uvodni govori i video poruke:

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva

Tomislav Smolcec, predsjednik Uprave METRO Hrvatska

Video poruke: David Vlajčić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, te Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu

Izlaganja i prezentacije

Sanja Kolarić Kravar (Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva): „Koliko zapravo bacamo – i zašto te brojke još nisu konačne?“

Sanja Fresl (METRO Hrvatska): primjer dobre prakse u smanjenju otpada od hrane

Gordana Vujević Hećimović (agencija Improve): rezultati istraživanja o navikama potrošača

Panel „Hrana nije otpad: odgovornost počinje kod nas“

Sudionici:

Zdravko Tušek, Ministarstvo poljoprivrede

Vlatko Zovko, METRO Hrvatska

Elena Wolsperger Doležil, Dukat

Vesna Cetin Krnjević, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Helena Radić Bosanac, Nestlé Hrvatska, Slovenija i BiH

dr. sc. Dražen Knežević, HAPIH – Centar za sigurnost hrane

Stručno predavanje

prof. dr. sc. Sandra Budžaki (Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek): „Od otpada do resursa – što kada hrana ne završi na tanjuru?“

Panel „Inovacije koje mijenjaju pravila: digitalni alati u borbi protiv otpada“

Sudionici:

Antonio Matušan, aplikacija Crumbs

Katarina Vrenc, restoran Sopal, Zagreb

Borna Beker, Biovega
Moderator: Miroslav Kuskunović

Program je zaključen posebnim domjenkom na kojem je poslužen Food Waste menu chefice Ane Grgić Tomić (Esplanade Zagreb), osmišljen kako bi pokazao kako se svaki sastojak može kreativno iskoristiti.poslovanja.

Organizatori:
Partneri projekta: