Konferencija Jutarnjeg lista

Sigurnost cestovnog prometa

27. veljače 2024., Hotel Hilton Garden In, Zagreb

Ovogodišnja konferencija, šesta po redu, bila je usmjerena na zelene prometne politike u cestovnom prometu Republike Hrvatske i Europske unije. Sudionici konferencije prezentirali su i raspravljali kako se primjenom zelenih prometnih politika može pomoći vozačima motornih vozila, ali i svim drugim sudionicima u cestovnom prometu, da bude što manje stradavanja u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama.

S obzirom na profil konferencije i sveobuhvatan interdisciplinaran pristup koji zastupamo od prve konferencije, bili su uključeni razni eksperti tehničkih i društvenih znanosti. Pokušali smo dati odgovore na pitanja ide li Hrvatska u korak s razvijenim zemljama Europske unije u provedbi zelenih prometnih politika te koje su to mjere i aktivnosti Vlade Republike Hrvatske u provedbi istih. Također, raspravljali smo o preporukama Europske komisije koje su vezane upravo na tu temu, ekološkoj vožnji, tehničkim pregledima električnih vozila, punionicama za električna vozila, ponašanju vozača u cestovnom prometu i dr.

Na konferenciji su sudjelovali  Antonio Avenoso, izvršni direktor Europskog vijeća za sigurnost prometa, Bruxelles; Josip Mataija, voditelj Službe prometne policije u Ravnateljstvu policije; Mateo Crnković, AKD, suradnik za podršku upravljanju procesima, analizu podataka i izradu modela; mr. sc. Ljiljana Mikuš, dopredsjednica Hrvatskog psihološkog društva; Kristijan Oslić, direktor Službe za prevenciju zloporaba i unapređenje procesa obrade šteta; Manuel Picardi, glavni tajnik Europske udruge autoškola, Bruxelles; dr. sc. Goran Pejić, predsjednik Uprave CVH, izv. prof. dr. sc. Marko Šoštarić, dekan Fakulteta prometnih znanosti Zagreb; dr. sc. Boris Huzjan, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta; Christian Santaleza, tehnički direktor BINA Istre; Maja Rajčić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Stručni suradnik konferencije kao i do sada je Dino Posavec.

Organizatori: